Memento mori

Vet dere hva jeg har brukt deler av kvelden på i går? Jo en omvisning på kommunens krematorium.  Vi startet der en kiste ville blitt løftet inn i bygningen, fulgte kistens ferd via kjølerom til sermonirom og videre ned til nytt kjølerom og krematorieovnen. En tom kiste ledsaget oss for lettere å illustrere.  Omvisningen ble avsluttet med et lite foredrag om ulike organiseringsformer av krematoriedrift ,og økonomiske aspekter rundt driften av krematorier.  Høres ikke det ut som en spennende aften?

Hvem jeg tilbragte kvelden sammen med? Jo seks staute herrer. Representanter for forskjellige politiske partier. Sammen med oss var også  Kirkevergen, ei som arbeider ved krematoriet i Vestfold pluss norges fremste ekspert på krematoriedrift.

Memento mori. Denne påminnelsen om at vi alle skal dø synes jeg er en passende tittel for dette innlegget. For kanskje har ikke vi syv og partiene vi representerer vært flinke nok til å huske på at vi alle skal dø. Kanskje har vi sett på oss selv som udødelige, høyt hevet over døden og folket. Finnes det noen annen grunn for at vi har nedprioritert nødvendig oppgradering og vedlikehold av kommunens krematorium?

I november 2018 hadde vi en sak til behandling i kommunestyret. Prinsippsak om hvor vidt vi skulle starte en utredning om bygging av nytt krematorium eller om vi skulle slutte å kremere våre egne døde, og heller kjøpe de tjenestene fra andre. Krematoriet slik det var da hadde behov for betydelig oppgradering og vedlikehold. I tillegg var det noe med HMS… Flertallskammeratene, Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre og KrF besluttet den gang å sende saken tilbake til Rådmannen. De ville ha en nærmere utredning om det ikke gikk å fikse litt på det gamle. Vi stemte i mot, men vi var for få.

Rådmann har ikke fulgt oppfordringen og laget noen ny sak. 2018 har blitt 2019 og 2020, og plutselig sa den gamle krematorieovnen takk for seg.  Deler til 25 år gamle krematorieovner er visst ikke lagervare, så uavhengig av politiske vedtak eller politisk sendrektighet så måtte vi plutselig begynne å betale andre for kommunens kremasjoner.

Nå var altså en del av oss politikerne innbudt til ved selvsyn å se ovnen som ikke virker, vannlekkasjer, settingskader, HMS utfordringer og oppgraderingsbehov. For på neste kommunestyremøte skal vi beslutte hvorvidt vi skal bevilge den rundt regna halve millionen som skal til for å reparere ovnen så den kan holde 3 – 5 år til. Forhåpentligvis får vi også et vedtak som sier noe om planene for veien videre. Hvor sender vi våre døde i 2027?

Det finnes  ildsjeler som brenner for krematorier og er opptatt av verdighet så vel som HMS og økonomi. Jeg ble litt klokere i går. Det er ikke alle momentene rundt krematoriedrift jeg har reflektert like mye over.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg