Morialeieren brenner

Morialeieren brenner. De som ikke har noe mistet alt. Men hva kan vi gjøre med det? Nanna, vi fra Rødt, foreslo i kommunestyret i går at vi her på Ringerike kunne ta i mot 25. Vi fikk med oss MDG, SV, Venstre og Senterpartiet. Mulig de to uavhengige og. Men vi fikk ikke flertall.

Flertallet måtte tenke seg om. Tenke en måneds tid. Til neste kommunestyret. Kan ikke avgjøre slikt over bordet. Tenke til de 50 som regjeringen har strukket seg til å si at vi kan ta i mot for lengst har fått sine kommuner. Så slapp vi denne gangen – også…

Gamle Gubben Grå blir letta når jeg forteller det. Jeg blir sint fordi han blir letta. Sint, fordi han ikke ser på verden med mine øyne.

Han kommer med argumenter som “tenk om de har med seg covid 19”. Jeg tror det ville være en smal sak å sette de i karantene i 10 dager for å unngå det. “Det kan ha med seg andre sykdommer” Joa, men det kan da andre dra inn i landet og. Eller er det en annen kultur, religion, hudfarge eller språk han er redd for å bli smittet av?

Moria brenner. Mange tusen mennesker trenger hjelp. Er nå kunne strekke seg til å ta i mot 50. Moria brenner. Den kloke mannen min hevder at de tente på selv, og kastet steiner på brannvesenet.  Moroa brenner. Vi ser TV bildene, leser avisartikler men velger å tro på “sannheter spredd av nettroll på trollesider. Sider som sprer fremmedhat. Moria brenner. Men vi bryr oss ikke. Vi har nok med fredagstacoen og Skal vi danse?

9 kommentarer
  1. De gjorde det…de tente på selv, en del av dem. Klok mann du har. Og daglig har det vært voldtekter, knivstikkinger og slåsskamper i leiren etter hva som står i media nå. Folk som driver med slikt, synes jeg ikke skal hit, faktisk. På den annen side er det mange uskyldige der som trenger hjelp nå, så 50 stk var litt knuslete av regjeringen. Men de må plukke ut de rette!
   😏

   1. Blant så mange mennesker finnes det sikkert noen av alle slag. Noen som gjør dumme ting og noen som er rene engler. Men jeg mener at 50 stk, er alt for lite – og Gubben er “dum som et brød” i denne saken.

    1. Er nok ikke helt uenig med gubben din her…selv om jeg selvsagt synes synd på dem som har bodd der i lang tid.
     Er jo ganske sikkert nå at det var en regissert påtenning av dem selv, de saboterte slukkingen, kastet steiner på brannbiler, og pussig nok (og det er jo selvsagt bra) var det ingen av de mange tusen som ble alvorlig skadet eller omkom. Det var planlagt og varslet, ingen tvil om det… 🙁

     Altså, det er jo en veldig sympatisk, enkel og innlysende tanke, la oss hjelpe mange av disse! Mange flere enn 50!
     Men så er det det at veldig mange der er ikke slike som ville fått asyl, og vil da sendes tilbake uansett – med masse styr, kostnader (som kunne vært brukt bedre) og brutte håp osv osv.
     Og kanskje noen litt gale is-sympatisører innimellom, hvordan skille dem ut? Eller andre typer kriminelle?
     Har vi kapasitet rundt forbi til mange nye som trenger hjelp på alle mulige måter, helse, psykiatri (jeg vet jo det er lang venteliste og mange som trenger disse tjenestene fra før, som sliter), tolker, skole, mulige arbeidsplasser (det er jo så å si umulig å få jobb for tiden – selv for oppegående, norsktalende)
     Og så fylles det sannsynligvis på med nye på Lesvos med en gang det tømmes…

     Det som er helt sikkert er at det dessverre ikke er noen enkle løsninger 🙁
     Og de som roper høyt om «itt’no knussel» – de hadde nok vanstyrt landet om ikke det også fantes gubben-grå’er som er mer sindige og tenker litt anderledes…
     Det trengs folk fra alle sider og partier for å balansere det hele…

  2. Jeg tror INGEN av oss kan klare å forestille oss hvordan det er å leve i en flyktningeleir. Enda mindre i en overfylt flyktningeleir. I årevis. Det er ikke lykkejegeren i dem som har drevet dem. Det er fortvilelse over hjemlandet, og hvordan forholdene, sosialt og politisk er. Kanskje er det noen som også bare tenker at de vil prøve lykken. Kanskje det.
   Om noen av dem har tent på slik at leiren nå har brent ned, er forståelig. De er helt i Europas vold. Europa må handle! Hjelpe! Det sier seg selv at i denne situasjonen er det ingen løsning å hjelpe der dem er.
   50 er altfor lite! Og hent dem nå!
   Det har vært smålig at Fritjof Nansens folkeslag har sittet stille i båten og ventet på at andre skulle starte før dem.

   1. Ja, å vurdere det en måned . samtidig som vi litt senere fikk orientering om at vi hadde mottatt for få flyktninger i år, og derfor hadde hatt for få inntekter…..
    Men de så ikke den sammenhengen heller…

  3. Det er grufulle sener som utspiller seg i Moria leiren, det kan vi slå fast og være enig om. Om hvor mange vi skal ta vet jeg ikke, men mennesker som har levd slik over mange år treng hjelp. Og jeg lurer på om de ulike kommunene som har sagt dem skal ta i mot flyktninger har ett apparat til å ta i mot mange traumatiske mennesker som trenger hjelp.

   1. Det er et betimelig spørsmål. Jeg vet ikke hvordan det er med andre kommuner, men vi har nok kapasitet til å ta i mot 5-6 familier, altså 25 som vi sa i vårt forslag.
    Vi sa ikke 50, nettopp fordi vi er usikre på om kommunen hadde hatt kapasitet til det. Ikke til 50 nye innbyggere, men 50 med bagasje som skal integreres på en god måte.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg