Nypesuppe

Det er høstetid, og jeg har vært ute og plukket nyper. Tanken var å lage nypesuppe. Et minne fra barndommen. Kald nypesuppe med krem eller rømme. Eller lun nypesuppe en kald høstkveld.

Nypesuppe er rikt på c-vitaminer. Var kanskje ikke min ønske-dessert i barndommen, men det gikk mer på konsistens enn smak. Jeg var ikke så glad I slike jevnete fruktsupper. Jeg har heller ikke laget nypesuppe før, men en gang må være den første.

Nypene ble rensket for blomst og stilk, men man skal ikke fjerne  frøene inni, de vi brukte som “kløpulver” da vi var barn.  De frøene er med på å sette smak på suppa.

Nypene blir kokt 1/2 times tid. I oppskriften jeg fant sto det 1,3 liter vann til 400g nyper. Jeg hadde vel ca 100g nyper så jeg  reduserte vannmengden tilsvarende.

Når nypene hadde kokt seg møre, tok jeg vare på kokevannet men tok ut nypene. Nypene ble så presset gjennom en sikt og nypemosen helt tilbake i kjelen sammen med kokevannet og litt sukker. 80g sukker til 400g urensket nyper.

Så fikk suppa et nytt oppkok. Litt potetmel ble rørt ut i litt vann, og helt i suppa som nå skulle koke i 2 minutter.

Så var suppa klar til avkjøling. Jeg helte den i et syltetøyglass med lokk og satte drn i kjøleskapet. (Ja etter rn tur ut på terrassen for litt fotografering, da. Er man blogger, så et man blogger.)

Det ble ikke den helt store mengden med suppe. Men nok til en porsjon dessert med en klatt rømme eller krem i. At jeg hadde den i et syltetøyglass var mest for at fargen skulle komme godt frem på bildet. Nydelig farge på en dessert en sensommer-søndag.

 

6 kommentarer

    1. Wow, flinkis! Jeg husker godt at vi som barn brukte nypene som kløpulver. Vi delte de opp og løp etter hverandre for å putte kløpulveret ned i nakken på hverandre. 😀

    2. Så flink du har vært – du har tryllet frem masse godsaker..
      Så flott ut! Fin farge, lekker!
      Kløpulver ja, gjett om jeg husker det!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg