Ny uke nye muligheter har jeg hørt noen si. Positive optimister som hopper ut av senga og skriker Endelig mandag!! Jeg har ikke noe i mot en ny uke, alternativet er jo ikke noe å trakte etter, men optimismen lar vente på seg. Jeg er rett og slett sliten.
Jada. Jeg vet. Det er ikke noe nytt. Jeg har visstnok vært litt sliten i 33 år… Ikke vet jeg helt hvorfor jeg er sliten heller. Helga har vært ganske så avslappende.
Jeg tenkte at å få sitte litt i bobla mi med tekopp og tastatur ville få meg til å kvikne litt til. La meg inspirere av det siste innlegget til bloggeren over meg på lista slik at fingrene danser over tastaturet.
Det var ideen helt til jeg så hva jeg skal reflektere over i dag. Pølse med potetstappe!
Rekk opp hånda den som synes pølse med potetstappe er veldig spennende eller inspirerende. Dessuten har jeg nevnt pølse i 58 tidligere blogginnlegg og potetstappe i 19. Jeg sliter litt med å finne en ny vinkling.
Pølse er en av de eldste matrettene i verden. Leser jeg i Store norske leksikon. Den kan spores tilbake til Mesopotamia for 5000 år siden og nevnes i Odyseen av Homer. Tradisjonsmat med andre ord.
I år 320 evt. forbød keiser Konstantin og Den katolske kirken pølser i Romerriket fordi den ble assosiert med hedenske skikker og ritualer. Konstantin var keiseren som konverterte Romerriket til kristendommen og skapte et kristent rike med Konstantinopel som ny hovedstad. Han ble litt vel opptatt av kristendommen nyfrelst som han var. Muligens det var derfor det tok litt av og ble innført pølse-forbud.
Tross forbudet fortsatte romerne å lage og spise pølser, og forbudet ble opphevet 150 år senere.

Regensburg, historical “Wurstkuchl” 2006-05-01 Author=Manuel Strehl
I middelalderen spredte pølsetradisjonene seg over hele Europa.
I 1135 åpnet det lille serveringsstedet Wurstkuchl i den tyske byen Regensburg. Stedet eksisterer fremdeles, og det regnes som verdens eldste pølsebod.
I Norge ble pølser vanlig på 1600-tallet, men selve ordet pølse kom ikke før mot slutten av 1800-tallet. Hva de kalte oppmalt kjøtt stappet i dyretarmer før den tid, vet jeg ikke.
Folk som er opptatt av å spise sunt og bærekraftig og ennå ikke har blitt smittet med biff-skam bør spise pølser. Det er vanlig å bruke ingredienser som blod, innmat og mindre ettertraktede kjøttbiter i pølser. Dette gir en mer bærekraftig måte å utnytte alle deler av dyret på. Ja selvsagt at du velger pølser med litt kvalitet da.
Frem til 2005 var kravene til råvarer spesielt strenge for pølser med tradisjonelle navn i Norge. Dette skulle sikre at forbrukerne fikk en vare som har en høy, ensartet og sammenliknbar råvarekvalitet. De pølsetypene som var underlagt disse spesielle kravene til «definerte kjøttvarer» var kjøttpølse, medisterpølse, julepølse, servelatpølse, salami, fårepølse, stabburspølse og wienerpølse. Kravene gikk i første rekke ut på hva slags kjøtt og hvilke mengder som skulle benyttes i fremstillingen.
For eksempel for å benytte betegnelsen «wiener» måtte pølsene være fremstilt av en farse av storfekjøtt eller svinekjøtt og fett av storfe eller svin. Fremmedprotein var ikke tillatt. Fettprosenten måtte ikke overstige 20. Farsen skulle stoppes i fåretarmer. Wienerpølser skulle være røkt.
Kravene ble som sagt fjernet i 2005 da de blant annet hemmet produktutvikling og fordi de hindret fri konkurranse med utenlandske produkter. Jeg regner med at vi kan “takke” Lars Sponheim for den regelendringen. Det var han som var Landbruks- og matminister i Bondevik 2 regjeringen som regjerte på den tiden. Nå kan man stappe nærmest hva som helst i pølsetarmene.
Norske fåretarmer kan forresten ikke brukes i fremstilling av wienerpølse, fordi størrelsen variere for mye. Dessuten har de ikke den nødvendige mekaniske styrken. Disse egenskapene varierer fra rase til rase og også med fôringen. Fåretarmer som brukes i Norge, kommer i dag gjerne fra Syria.
Til kjøttpølse og middagspølse med naturtarm brukes svinetarm (28–35 mm diameter). Hvor den kommer fra, vet jeg ikke. Det varierer sikkert fra pølseprodusent til pølseprodusent. Vil du stappe pølsene dine selv kan du kjøpe svinetarm i 5 meters lengde på Meny. Den er fra Danmark.
Nok pølseprat for i dag.
Potetstappa får jeg ta for meg neste gang jeg sitter og reflekterer over temaet. Det står 2 huder med beina i kors her, så jeg må nok ut på tur.
.


Takk for et bra innlegg, jeg visste ikke dette om pølser. Jaja man lærer noe nytt hver dag
Takk for hyggelig kommentar, jeg lærte og mer om pølser i dag – og fikk lyst på en tur til Regensburg.
Artig med ett innblikk i pølsens historie. Så er det det evige spørsmål. Finns det et ord som rimer på pølse? 😉
He-he. Ikke som jeg kommer på.
Pølser smaker alltid, og ja – det er ikke et eneste ord i språket vårt som rimer på pølse!
Kanskje det er derfor det er så hot!
..
Håper du fant litt energi skogen i dag! Trist når du føler deg sliten sånn! Men det er kanskje livet! Du har jo vært utbrent og alt det der. Slitasje, ikke greit!
Jeg vet ikke om jeg fant så mye energi på min lange tur i dag. 7,5 km er lang tur for meg. Men det var godt å være ute, godt å gå i ro og fred. Kom hjem sliten og ganske så rød i ansiktet. Frisk luft og sol er godt. Gikk rundt tre kilometer ved ei flystripe for småfly med sola i ansiktet og vind. Friskt, men godt.