Skolevei….

Da jeg kjørte nedover Hønengata sånn rundt klokka 14 i går sto det en liten gutt ved ett av fotgjengerfeltene.   Han var vel en 8 – 9 år.  Da han så bilen min nærme seg ga han tydelig tegn med en skistav at han skulle over veien. Jeg stoppet selvfølgelig på betryggende avstand fra fotgjengerfeltet, og han gikk raskt over veien .  Han hadde ski på beina og gikk målbevisst over gata i snødrevet.   Hønengata er en av innfartsveiene til Hønebyen, og en trafikkert gate, men fordi snøen i dag har dalt ned fortere enn  veivesenets brøytebiler har rukket å måke unna, var det kanskje noenlunde skiføre der i fotgjengerfeltet.   Han hadde hetta godt trukket ned rundt ansiktet, og en Kiwipose i de ene hånda som dunket mot staven der han gikk. Jeg antar det var en pose med støvler som ikke passet til ski og muligens litt vått tøy etter en aktiv skoledag med lek o snøen i friminuttene. På ryggen hadde han skolesekken.

Jeg vet ikke hvor langt han skulle.   Kanskje bare til boligfeltet på andre siden av veien, kanskje nærmere Hvalssletta.  Han fikk meg til å tenke på debatten om skolevei som går her i kommunen om dagen.

Samarbeidskammeratene,  de fire partiene som sammen har styrt kommunen de siste 8 årene har hatt som sin store kampsak å få lagt ned flest mulig skoler.  Heggen, Åsbygda og Ringmoen var de første skolene de la ned.
Så  la de ned Stranden, og ett år senere Vegård.  1. januar i år åpnet stor ny skole i Hønefoss syd endelig. Det var en god del år etter planen, og dermed ble også Kirkeskolen og Eikeli skole lagt ned.   Påmange måter kan en si at den nye Benterudskolen erstattet den gamle Eikeliskolen.  Og så fikk de bare elevene fra Kirkeskolen bussende inn som en bonus.
Den siste skolen som de har bestemt å legge ned er Hønefoss skole.  Den skal ikke legges ned før om to år når nye Ullerål skole, helt nord i byen står klar.  Den gamle Ullerålskolen rev de ned i sommer. Etter at de pusset den opp for flere millioner kroner for noen få år siden. Det står bare et lite, tomt  nybygg igjen. Elevene tilbringer skoledagene sine disse årene i en brakkerigg. oppe ved den gamle  idrettshallen.
Og det er skoleveien til de barna som i dag sogner til Hønefoss skole debatten dreier seg om.  De vil i fremtiden bli delt mellom skolen i Hønefoss Syd, Benterud skole og skolen i Hønefoss Nord, Ullerål skole .og politikerne vedtok de nye skolegrensene før jul.
Ungene fra Veterntoppen skal da til Benterud skole i Hønefoss syd, selv om de bor på nordsiden av byen. Dit er det litt i overkant av 3 km og skoleveien går gjennom en trafikkert by hvor de samme politikerne ønsker vekst og utvikling.

 

Si da at vår lille venn fra fotgjengerfeltet i Hønengata var en liten 8 åring fra Benterud skole som med skiene, plastposen og ryggsekken skulle gå hjem til Vesternbakken.    Buss er det bestemt at de kun skal få det første skoleåret. Så vår lille venn legger i vei opp fra skolen og opp til det store flotte rådhuset der de som bestemmer .  Han så målrettet ut, så om det er en liten stigning opp den veien regner jeg med at han klarer det fint.

Nå har han kommet opp til Osloveien, som er innfartsåren til Hønefoss fra syd.
Her må han over Kvernbergsund bru. Det kan hende føret er litt trått, for snøen er mer slaps og dessuten mer grå enn hvit.  Den blir fort det på en vei med stor trafikk.

Når han har kommet over brua har han to alternativer.  Enten gå langs den trafikkerte Kongensgate med alle lyskryssene, eller å gå gjennom sentrum og forbi alle butikkene.  Jeg vil tro og håpe at han som regel velger det siste alternativet.  Det er litt mindre forurensing der.  Langs Kongensgate er det nærmest stillestående kø.

I så fall går turen oppover Storgata, forbi Kinohaven, Krone og Gymnaset. Ved Gymnaset kommer det til å være  byggeaktivitet de nærmeste årene, og mye å se på for en liten gutt på ski.  Her bygges det ny videregående skole.  Det er viktig at de store elvene på Videregående skole har et tilbud sentralt plassert i byen, har jeg hørt.  De små på barnetrinnet er ikke det så viktig for sier de som vet best.
Videre går turen forbi Fengselet som ikke er noe fengsel lenger, hvis han da ikke blir fristet til å ta en tur oppom kjøpesenteret Kuben for å varme seg litt.   kanskje har han en tikroning som brenner i lomma..

Så går turen over Søndre Torg, hvor han fra tidlig i november kan beundre det flotte juletreet og nå går det raskt nedover bakken mot Brutorget.

På Brutorget er nok skiføret litt trått,  Det sørger de oppvarmede fortauene foran de høye nye husene for. Her har vår unge venn også to rutevalg for veien videre.

Det ene alternativet er å komme seg under fotgjengerundergangen som merkelig nok fikk bestå til tross for høylytte protester fra utbygger av de nye flotte leilighetene på Brutorget..  Derfra over Bybrua til Norsia av byen og Nordre Torg.
Bybrua er sterkt trafikkert da det er gjennomfartsåra i byen og Hønefossinger er kronisk engstelige for å bruke omkjøringsveien rundt byen.  Fra Bybrua kan han og studere fossen, men den er nok mer brusende på andre årstider enn når vår lille helt har ski på beina.

Hvis vår lille venn ikke liker alle bilene på bybrua og det tråe føret, kan han komme seg ned til Kongensgate ved Brutorget og det gamle samfunnshuset (Heter det fremdeles det?) og krysse elva på gangbrua fra Tippen og mot Gladtvedt brygge og Gledeshuset.

 

 

 

 

 

Fra Gladtvedt Brygge kan han enten gå opp til Nordre Torg, eller han kan gå gangveien forbi Gledeshuset, rundt det som nå i dag er Hønefoss skole, og som skal legges ned i 2020., og videre til Hvitebrua (som forøvrig er malt grønn).

På gangveien ved  Gladtvedt kan han studere endene og svanene som svømmer i elva.  Stopper han opp, kommer de løpende, og tar gjerne rester av skolematen hvis vår lille helt har noe å dele.
Svanene kan være noe hissige, og jeg store kjerringa er litt redd dem.  De kan sikkert virke enda skumlere på en gutt som bare er et lite hode høyere enn dem. Kanskje tryggere å gå over Bybrua og Nordre Torg?

Vel enten han går langs gangveien eller fra Nordre Torg, forbi Hønefoss (da nedlagte ) skole og til Lyskrysset (for oss som husker den tiden det bare var ett lyskryss i Hønefoss) så må han krysse Hvitebrua for å komme hjem.
Han begynner å bli litt sliten nå, vår tapre venn.  Skrittene er ikke så målbevisste, og han begynner i grunn å bli lei ski og staver. Det glir ikke så lett i skitne bygater.

Videre går tuten forbi den Katolske kirken og det vi i gamle dager kalte det Katolske sykehuset, men som nå heter Vesterntangen Medisinske Senter, videre forbi Hønefoss Sykehjem, som nok ikke er noe sykehjem i 2020, da er alle sykehjemsbeboere i likhet med alle skolebarn flyttet ut av sentrum .
Når han endelig er over Vesterntangen har han  bare de tunge stigningene opp Vesternbakken igjen før han endelig er hjemme. Det er bra, for det begynner å mørkne og han ser at månen allerede har kommet opp.

Jeg vet ikke hva politikernei Hovedutvalget for Oppvekst og Kultur  la til grunn da de besluttet de nye skolekretsene.  Under debatten var det ingen som var innom temaet skolevei, eller det at man ved denne skolekretsstrukturen vanskeliggjør for barn å gå eller sykle til skolen.  Det er trist.  SV sin representant fremmet på vegne av SV og Senterpartiet forslag om å vente med beslutningen til Ullerål nye skole står ferdig.  Det fikk bare de to stemmene til disse to partiene.

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg