Soppsoya i dag.

Soppene i denne kurven har blitt skåret i biter, lagt i en bolle med salt mellom lagene og ligget i press i kjøleskapet i 6 dager.

Da jeg målte opp i morges hadde det dannet seg i overkant av 3 dl væske. Det skal bli til soppsoya.

Først smeltet jeg 100 g sukker til mørk brun karamell. Så spedde jeg med litt og litt av soppkraften. Tok i et par ansjisfileter, 10 hele pepperkorn 3 nellikspiker og en dl rødvin og lot det stå å småputre en times tid. Det lukter deilig i hele Drømmehuset.

Nå står det og renner av seg gjennom et silklede til i morgen.  Så skal det få et nytt oppkok, uten det verste bunnfallet, før jeg kan tappe det på flaske. Blir vel knapt et par desiliter soppsoya av det, men jeg skal nyte hver dråpe jeg tilsetter maten ut over høsten og vinteren.

Mye jobb for lite vil noen sikkert si.  Jeg kan se den. Men da glemmer man all gleden jeg har på veien. Fin skogstur. Spenningen om jeg finner den soppen jeg ser etter. Gleden når jeg gjør det. I går  ble jeg hoppende glad da jeg fant furuskjellpiggsopp i Hundremeterskogen rett bort i veien her. Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne.  De ligger nå til tørk og skal bli soppkrydder.

Jeg virkelig koser meg når jeg driver med slike prosesser., og ikke nifst når jeg senere tar av de dyrebare dråpene. Så dette er langt mer kos enn arbeid – og for meg mye morsommere enn å kjøpe soyasaus på butikken.

8 kommentarer

    1. Så artig og fint å lese at du kan sopp. Jeg har ikke plukket sopp på «100 år». Gikk på soppkurs på 80-tallet, og husker noe, men ikke blitt til at jeg har gjort det etterpå.

    2. Sånt liker jeg å lese om. Dette er gode dråper altså. Nå kan du nyte godsakene utover. Trenger sikkert ikke mange dråpene om gangen til et godt måltid! Fint bilde her også!

      1. Takk. Soppsoya av denne soppen har mye smak så jeg trenger ikke bruke så mye av den for å gi smak. Kan bruke vanlig soyasaus i de oppskriftene som trenger store mengder. Men noen dråper i en saus eller en risotto blir bra.
        Blir spennende å se om jeg får til soppkrydder i morgen. Det har jeg aldri prøvd før.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg