Uønsket.

I går spiste vi middag sammen med Svoger. Vi hadde akkurat snakket om påsken.  Svoger som har avlyst en tur til Hellas neste uke var engstelig for at også påsketuren til Venabygdsfjellet skulle gå fløyten. Vi hadde akkurat snakket om at vi vel dro på hytta i Valdres som vanlig da det tikket inn en sms på telefonen til Gamle Gubben Grå. Han leste den med et litt forundret blikk og viste den til meg.

Meldinga var fra Sør-Aurdal kommune. Kommunen der hytta vår ligger idyllisk og flott til i tregrensa. Og meldinga gjorde det helt klart at vi for tiden ikke var velkomne på vår egen hytte. Det har jeg etter et par runder innom hjernrvinningene stor forståelse for.

Det var ikke tidenes lengste påskeferie som startet i går. Det var ikke derfor Statsministeren, Helseministeren og lederen for Folkehelseinstituttet sto mørkkledde og alvorlige på TV-skjermen og fortalte at skoler og barnehager skulle stenges og at folk i størst mulig grad oppfordres til å ha hjemmekontor.

Sør-Aurdal med sine 3.133 innbyggere. Hvis kommunens 3.400 hytter skulle fylles opp med 2 personer i hver hytte ville befolkningen i kommunen bli tredoblet. Kommunen har ikke et helsevesen som ved en epidemi, pandemi om du vil, kan ta seg av et slikt antall mennesker. Jeg vil anta at Sør-Aurdal i likhet med mange andre kommuner vil hvis utviklingen fortsetter ha nok utfordringer ved å ta seg av sine egne innbyggere.

Sør-Aurdal og alle dere som bor der, vi er utrolig glade i stedet vårt og i folka rundt hytta. Vi holder oss selvsagt hjemme til “faren er over.”

Så alle dere jeg møtte med fulle biler oppover E16 da jeg dro på apoteket i sted, snu. Bli hjemme! Den samme beskjeden sender jeg til alle dere på vei oppover riksvei 7 i retning Hallingdal. Snu. Dra hjem.

Jeg vet. Du og dine blir selvsagt ikke syke. Dere kan da klare dere noen dager på hytta uten hjelp av kommunalt helsevesen. Sola skinner og solveggen lokker. Dere har fylt bilene med alt dere hamstret i går. Dopapir og opp til 3 3 -litere med rose vin.

Men hva med han gamle mannen som sto foran deg i køa på bensinstasjon. Tåler han viruset like godt som deg? Viruset du dro med deg til bygda og som du ikke kjenner som noe annet en lett snue. Og kona hans på sjukeheimen i bygda som han besøker hver dag. Tåler hun viruset? Tåler de som møter på de som henter søpla du viruset? Tåler de andre beboerne på sjukeheimen viruset?

Så når du eller en av dine i neste uke blir syke. Får feber og alle tegn på at viruset vi alle frykter herjer i din kropp. Skal helsevesenet i fjellkommunen da bruke sine knappe ressurser på deg og folka på alle de andre hyttene eller på sine egne?  Du vet, de kan ikke velge. De må ta seg av alle som trenger dem.

En mangedobling av innbyggertallet midt under en av våre største utfordringer når det gjelder beredskap er galskap. Så hold deg hjemme!

 

 

 

2 kommentarer
  1. ja jeg fikk med meg att dei som har hytte ble anbefalt å ikke reise dit,vi skulle til Kroatia i september,men har avbestilt turen,tenker det kommer nye muligheter uten frykt for sykdom,så vi får alle kose oss hjemme det er nok det beste dette året :=)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg