Hengebrua

Dere som har fulgt bloggen min en stund vet at jeg har vært engasjert i saken rundt ei hengebru. Ja jeg var sågar villig til å bedrive aldri så lite sivil ulydighet for å tilegne meg kunnskap i denne saken.

Hengebrua som ingen eier har vært en gjenganger i kommunestyret det siste året, men i møtet på torsdag ble det forhåpentligvis satt et endelig punktum.
Hengebrua eller dens forgjengere har eksistert siden 1860 og har vært skolevei for ungene på den ene siden av elva til skolen som lå på den andre siden av elva.
Nå er skolen nedlagt for en god del år siden. Flertallskammeratene på Ringerike (Arbeiderpartiet, Høyre, Krf og Venstre) har lagt ned nesten alle skolene de har klart å finne. Kanskje litt overdrevet, men de ha lagt ned halvparten av barneskolene, og er godt fornøyde med det.

Men nå skriver jeg meg helt bort.  Dette skulle jo ikke være et forsøk på å blåse liv i skoledebatten. Dette skulle handle om Borglund Hengebro.
For som jeg skrev lenger opp her er det ingen som eier brua.
De som bygde den første brua for over 160 år siden bygde bare brua. Det var ikke noe kommunestyredebatt og ingen protokoller som kunne dokumentere vedtaket om å bygge brua, eller hvordan man tenkte seg at vedlikeholdet skulle foregå 160 år senere. Litt dumt og lite forutseende av dem. Antagelig var de mer opptatt av å løse et problem enn å tenke på hvor komplisert dette kom til å bli i ettertid.

For selv om skolen for lengst er borte, synes folk at det er kjekt å benytte hengebrua.  Den binder sammen de to delene av bygda som er på hver sin side av elva Sogna, er en snarvei på mange kilometer til riksveien og bussen, og blir brukt av flere turgåere.
Men siden ingen eier brua er det heller ingen som står ansvarlig for vedlikeholdet, og det er det som er sakens kjerne.
Kommunen fraskriver seg et hvert ansvar for å vedlikeholde brua, men mente de hadde rett til å stenge den.
Bygdefolket mente det var kommunal bro og at kommunen da måtte ha ansvaret for vedlikehold av brua.  Og hvis kommunen ikke eide brua, hvordan kunne de da stenge den?

Vel, etter flere debatter og mye engasjement har kommunen nå sagt at de skal bruke fem millioner på å vedlikeholde brua – men de presiserer fremdeles at de ikke eier brua.
Bygdefolket har sagt seg villige til å stå for enklere kontinuerlig vedlikehold og snøbrøyting. Men de eier heller ikke brua.  De kommer til å gi beskjed til kommunen hvis de oppdager sprekker og skader på brua.

Den siste setningen. Den om at bygdefolket vil gi beskjed til kommunen hvis de ser skader står i et dokument bygdefolket har utformet i sin velforening eller arbeidslag eller hva de ønsker å kalle seg, og er ikke noe kommunen har sagt at de er enige i.
Likevel mente Varaordføreren at det var for drøyt at bygdefolket hadde en slik formulering i sitt eget interne notat, og ville ha med seg flertallet i kommunestyret på å stryke den setningen i bygdefolkets notat.  Det er jo selvsagt ikke noe kommunestyret kan vedta å stryke, så det ble ikke noe vedtak på det.
Etter at selveste kommunalsjefen hadde forklart at det ikke var mulig å endre et dokument vi ikke var en part og at det enkleste for å blidgjøre Varaordføreren var å vedta en setning om at kommunen ikke har noe eieransvar for brua. (Men tar å betaler det som skal til for å fikse den denne gangen.)

Endelig kunne freden senke seg over Vemebygda, hengebrua kommer til å bli vedlikeholdt.
Hvor lenge freden varer er mer usikkert, for det er ei hengebru til litt lenger ned i Vemebygda, og den har og kommunen vært ute og stengt mot bygdefolkets interesser. Heller ikke denne hengebrua tror jeg det er noen som eier……

 

3 kommentarer
  1. Savner egentlig at de vedtar start år på denne oppgraderingen av noe de ikke eier jeg da. Hadde ikke du et innlegg i vår eller vinter hvor det ble vedtatt at kommunen skulle betale?

   1. De skal starte nå! Dato er bestemt. Tror det er denne uka eller neste.
    Jo, vi har lenge sagt at vi skal betale, men det har vært en forutsetning at kommunen får tilgang til brukaret på vestsiden av elva (Må kjøre over noens eiendom) at det lages en “Bru lag etc” blant bygdefolket. Og at man kommer til enighet om snøbrøyting og kutting av kvist rundt brokaret.
    Men nå er alle enige om hvem som gjør hva. (Bortsett fra at ingen eier brua)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg