Juleribbe…..

Som den observante leser legger merke til så er ikke dette bilde av noe juleribbe.  Det er ikke svinekjøtt en gang.
Jeg har ikke noe bilde av ribbe i “arkivet” mitt – ikke av en gris heller tror jeg.  Det er noen forskjeller mellom toppbloggeren øverst på bloggtopplista og denne kjerringa nede på en 23. plass. Ja, jeg raser nedover, men det er greit.

Siden jeg har som en greie å hver dag ta utgangspunkt i det siste innlegget til den bloggeren som til enhver tid ligger på toppen og dele mine refleksjoner om det temaet vedkommende skriver om (forklaring for nye lesere etter at jeg har blitt Lokal kjendis…..)   Så i dag skal jeg altså reflektere over temaet juleribbe..

Kokkejævel langt der oppe på bloggtoppen hevder at Nord-Norsk juleribbe slaktet i Målselv ikke kan måle seg med ribbe slaktet sør for Polarsirkelen.  Det er lov å smøre litt tykt på i markedsføringen av egen bedrift, og egne produkter, men det er vel på grensen til villedende markedsføring?  Geografisk sted for griseslakt har selvsagt ingen innvirkning på kjøttkvalitet.
Når det er sagt er det og en sannhet med modifikasjoner.  For selvsagt har geografisk sted for slakteriet noe å si for kvaliteten på kjøttet, men da på grunn av avstanden fra grisebonde til slakteriet og selve slakterprosessen.  Hvis dyret opplever stress  i forkant av slaktingen som for eksempel med lange transportavstander med levende dyr kan det ha en innvirkning på kjøttkvaliteten. For svin og ribbe vil det si en mindre saftig, og mer tørr ribbe.

Noe annet som påvirker ribba, eller kjøttet om du vil, er selvsagt hvordan grisen har levd fra den var liten grisunge og til den blir slaktet. I år vurderer vi frittgående gris fra en lokal produsent til julemiddagen.  Må bare finne ut hvilken lokalprodusent vi skal gå for.

Juleribba til Kokkejævel er sikkert helt ok, bestill gjerne hos han
For min del pleier jeg å ha nok å drive med 22.12 for å skape den perfekte jul.  Å legge inn en svipptur tur-retur Alta for å få ribba i hus ville fort øke stressnivået faretruende…

 

2 kommentarer
    1. Hei 🙂 Klikket meg inn her og ble så glad for at du tenker på dyrevelferd og satser å kjøpe hos lokale produsenter. Går man i butikken for å kjøpe kjøtt eller andre animaliske produkter som smør, melk, egg osv, er det ikke mye utvalg fra de som har god informasjon om dyrenes velferd og hvor de blir slaktet. Selv kjøper jeg nå mere fra Reko-ringen, fra produsenten direkte, og tenker at dette er det beste valget jeg noen gang har gjort. Man får god informasjon om dyrenes liv og hvor de slaktes. Mange slakter på gården sin, hvilket er det beste alternativet. Men selvfølgelig kan ikke alle gjøre det, men da velger de et nært slakteri for minst mulig stress. Jeg håper inderlig at slakterier i Norge generelt blir bedre på behandle dyrene før de blir tatt livet av.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg