Nederlaget….

Nei, nei, nei nei, nei!   Her sitter jeg klar med penn, papir og en ørliten kaffeskvett.  Klar til å skrive boka mi. Men tror du Kagge, Cappelen, Gyldendal eller andre forlag har tatt kontakt?  Nei, og jeg sjekker mail og telefon jevnlig.  Søppelpost og alt blir finkjemmet, men ingen henvendelser fra forlag som ønsker å gi ut boka mi.

Jeg har alltid drømt om å bli forfatter, og en gang når jeg får bedre tid skal jeg skrive en bok.  Det har jeg alltid visst.  kanskje er “en gang” nå?
Nå er jeg klar over at man ikke blir forfatter av å skrive en bok, og i hvertfall ikke en bok om seg selv og livet sitt.

Forresten litt merkelig den trenden at bloggere føler behov for å skrive sine memoarer, sin biografi etter noen måneder eller som i Kokkejævels tilfelle, noen uker på bloggtoppen.
Min biografi har jeg begynt på for lengst.  Den inneholder alt en god biografi bør inneholde. Vanskelig barndom, helseutfordringer, politiske intriger, maktkamp, karrierestige, familieliv….
Men min biografi håper jeg ikke kommer på mange, mange år ennå.  Du skjønner jeg har forhåpentligvis bare levd litt over halve livet mitt. Jeg har ingen forutsetninger for å skrive de siste kapitlene.  Jeg håper at biografien min blir en tykk bok som sluttføres av ett av mine fremtidige barnebarn….

Skulle jeg skrive en bok nå, ville det ikke være en biografi.  Men kanskje mer en samling betraktninger over samfunnsfenomen. Noen skråblikk på livet rundt oss som kunne vekke til live litt refleksjoner, tankespinn og gjerne debatt.   Flotte bilder hadde vært et must, og jeg kjenner en flink fotograf som sikkert gledelig ville ta på seg oppdraget.  Jeg tror det ville bli en fin bok.

Hvor den ville havne på lista over antall solgte bøker har jeg ingen forutsetning for å mene noe om.  Det kommer jo an på markedsføringstiltak, forlag og bokhandlernes plassering av boka.  Og selvsagt av innholdet i boka.

For meg hadde ikke plassering på lista vært så viktig, men jeg hadde blitt trolig stolt over å se boka mi i en bokhandel.  Jeg tror bare det å få gitt ut bok hadde føltes utrolig stort. Det er det manglende konkurranseinstinktet mitt.  Jeg har ikke behov for å være størst, best flinkest hele tiden.

Og hvis vi skal relatere dette innlegget til Kokkejævel helt der oppe på bloggtoppen, så tror jeg det er få som sitter og gnir seg i hendene og koser seg over at du bare er nummer 10 på lista over mest solgte sakprosa bøker siste uka.  De fleste andre gir i likhet med meg f**n i hvilken plassering boka di har på lista.
Egentlig er det vel ikke så rart at Kokkejævel raser nedover på lista.  Blodfanen har kjøpt boka. Det er ingen tegn på synkende popularitet at de ikke kjøper en ny bok uka etter. Hvor mange Kokkejævel-bøker trenger en person? Jeg fikk en i bursdagsgave og det holder for min del.

I går skrev jeg innlegget Ta det som en mann….. hvor jeg oppfordret Kokkejævel til å bli voksen.  For det å la hvilken plassering en har på diverse lister definere hvem man er som menneske er i grunn både umodent og barnslig. Det samme er og ty til ekstreme virkemidler for å komme øverst på lista.  Samme hva slags liste det er.

Men glem Kokkejævel.  Tilbake til noe mye mer hyggelig. La oss snakke om boka mi (som ikke er skrevet ennå.)   Denne boka skal vi skrive sammen.  Så kom med innspill i kommentarfeltet her eller på fb eller send meg melding eller mail om hva dere mener jeg skal filosofere om i boka.

Dette skal bli boka en hver som har evnen til refleksjon må ha.

 

22 kommentarer
  1. Jeg skal også gi ut bok. Jeg har skrevet mange av tingene allerede. Og publisert her på bloggen. Spørs om det da er noe “bok-mat” for forlagene, hvis det allerede er publisert et sted. Men jeg kan jo bare binde inn materiellet for min egen del. Noveller og dikt med bilder. Som jeg selv kan ha i hylla 😀 He-he. Nei, fra spøk til alvor. Hadde vært gøy å få gitt ut noe av det jeg er stolt over 🙂 GLeder meg til å se hvilken “krim” du skal lage, sikker på du ville egnet deg med krim 😀

  2. Hva om du tar utgangspunkt i blogglandia, der du skriver en ren skjønnlitterær bok? Om krigen for å holde seg på toppen, der kampen blir stadig tøffere, virkemidlene de bruker, click-baitene….du kan bruke av erfaringen du har, og skrive i samme stil som du blogger. Du kjenner jo dette miljøet 🙂
   Bruk noe Kokkejævel, noe Isabel Raad, Sophie Elise osv, naturligvis med fiktive navn. Så slipper du trøbbel, hehe 🙂 Ser for meg at det kunne blitt morsomt. Norge trenger en sånn bok. En bok om kampen om bloggtoppen, der flere er like gira som kokken på å trone øverst!
   Sånn er det jo ikke nå, men HVIS de andre var like hissige på dette målet.

  3. Gleder meg😃. Tror det blir en bok med litt svjung over, som jeg kan humrer og le til samtidig som det er noe til ettertanke👍.
   Nå legges listen høyt så du må bare begynne🤗.

  4. Kokkejævel har jo skamløst stjålet sitt navn og merkevare fra boken Kokkejævler (norsk oversettelse av Kitchen Confidential av Anthony Bourdain) forøvrig en meget leseverdig bok.
   Da kan du uten blygsel feks kalle boken din Kokkejæveljævelen? En metaboktittel 🙂

  5. Jeg har to påbegynte romaner liggende. Skrivesperren inntraff da jeg betalte mange tusen kroner for konsulenthjelp i skriveprosessen. Jeg mistet fullstendig motet. Det jeg lærte var at det å skrive en roman handler ikke bare om å ha en god idé…
   Det er sikkert enklere å skrive sakprosa. Som du er inne på, små anekdoter fra hverdagen i jobb, på blogg eller i politikken. Du har jo mye å ta av flere steder.
   Det vil jeg anbefale deg. Da kan du skrive litt om gangen uten å miste tråden. Og få gjerne med deg den fotografen du snakker om, eller en god tegner/illustratør.
   Tittel? Hva med “Livet mellom linjene”
   Lykke til!

    1. Nei! Det er ikke plagiat. Da måtte du ha brukt samme tittel, og gitt det ut for å være ditt utsagn. Dette kan i beste fall kalles ordspill. Og det er jo bare morsomt.

  6. Du skriver godt, og jeg liker virkelig dine skråblikk.

   Som deg er jeg ytterst fascinert over suksessen til Kokkejævel. Ikke skriver han godt, han oppleves som sosialpornografisk og utleverende, ukritisk og i det hele tatt. Likevel sitter det tusenvis av lesere rundt om og hyller de elendige skribleriene hans, og de støtter og hjerter og klemmer i kommentarfeltet og går ikke av veien for å ukritisk sable kritikere.
   Jeg skulle virkelig ønske å lese dine skråblikk om hvem de er disse leserne, og hvorfor de så ukritisk hyller kokken.

   Keep up the good work!

  7. Jeg liker historier. Fra levd liv. Og din historie er du gammel nok til å fortelle, og dessuten inneholder den så mye levd liv som slett ingen A-4 person vanligvis har …
   Jeg foreslår derfor at du forteller din historie. Helt på ekte, for skrivekunnskapene mangler det jo slett ikke på!

  8. Du skriver mega bra, boka skal jeg iallefall kjøpe hvist du får den ut. Sjekka på Ark, mener han ligg på 16 plass for mest solgte bøker i bokhandleren. Første uke på 1 plass, 2 uke på 9 plass, og 3 uke på 16 plass. Tru hvor han er i neste uke? Det daler nok bare nedover med han. Kanskje han ramler ned fra sin høye hest.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg