Spionkrig

Hva var det som fikk meg til å trosse vinter og snø i går og begi meg til Metodistkirkens møtesal?
Jo, vi i Rødt hadde leid lokalet for å ha et åpent møte om spion-samarbeid mellom Norge og USA.
Innleder var Bård Wormdal; forfatter og tidligere ansatt i NRK. Han har skrevet ny bok om det hemmelige spionsamarbeidet mellom Norge og USA: «Spionkrigen».

Han la spesielt vekt på Eggemoen, som er rett her borte. Gangavstand gjennom skogen fra Drømmehuset. I skogen bak den gamle militærleiren har E-tjenesten bygd opp en av verdens mest avanserte lyttestasjoner. Stasjonen til mange hundre millioner kroner er betalt av Norge, men med støtte fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA.
15 store parabolantenner peker i alle retninger, og kommer jeg litt for nær når jeg lufter hundene får jeg tilsnakk av militære vakter. Det har skjedd ved et par anledninger.

Lyttestasjonen samler data fra over 130 satellitter, sivile og militære og det har vært omstridt hvor vidt det er lovlig å lagre så mye data om helt vanlige mennesker som det de gjør.
Det er og omstridt om det er problemfritt at USA; ikke NATO, har en slik lyttestasjon her i Norge. (De har flere enn den på Eggemoen.)

Vi i Rødt har hatt besøk av Wormdal før. Han mente det er fem år siden. Kan nok stemme.
Interessant å høre på. Vekker noen tanker og refleksjoner.
Sist han var her kjøpte jeg den boka han hadde gitt ut da. Den ligger fremdeles i haugen over uleste bøker, så jeg kjøpte ikke den nye boka. Temaet er interessant nok, kanskje litt vel skremmende interessant. Samtidig tror jeg at temaet er såpas komplisert og ganske tungt. Jeg tror ikke jeg vil lese to bøker om temaet de nærmeste årene.
Gamle Gubben grå har lest den første boka. Jeg spurte han før jeg gikk om han ville jeg skulle kjøpe den nyeste boka, han hadde ikke et sterkt behov for det.

Temaet er interessant nok. Men jeg har ikke et brennende behov for å dykke mer i det akkurat nå.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg