Søsterdatteren

 

 

I innlegget Hvor ble det av prestefrua  nevner jeg at prestefrua som ikke ville dø eller begraves I tråd med sin avdøde ektemanns betalinger i 1801 bodde på Øvre Sønstebye sammen med sine to ugifte søstre og en søsterdatter, Else Cathrine Hoffmann.

Siden de to ugifte søstrene het Wulff til etternavn, og vår venninne prestefrua Bendeke undret jeg meg over dette Hoffmann navnet. Hvem var denne søsterdatteren datteren til? Det hadde riktignok vært en fjerde søster. Hun ble gift, men så langt visste jeg ikke med hvem, bare at det var med han som etterfulgte faren til prestefrua og de tre søstrene som sogneprest i Sandsvær kirke.  Det som fikk meg til å tvile på at denne Else Cathrine var datteren til storesøsteren til prestefrua var at søsteren Anna Dorothea døde i 1757 mens Else Cathrine ble født i 1766. Sjelden at folk får barn 9 år etter din død.

Etter litt søking på My Herritage finner jeg ut at Anna Dorothea Wulff ble gift med en Klem, og at de fikk to sønner men så vidt jeg kan forstå ingen døtre. Og det ville jo ikke forklare Hoffmann navnet.

Tove som hjalp meg så mye med å finne opplysninger om Chatarina Elisabet Bendeke, prestefrua, forer meg med opplysninger også her.

Først sender hun meg en link fra Digitalarkivet som viser at Else Catrine i 1788 var del av et skifteoppgjør etter et søsken. Der står det at hun bor hos sin morbror, altså onkel, Simon Bendeke.  De som har lest Heggen kirke….

Hvor ble det av prestefrua Og Siste nytt om Prestefrua  husker sikkert at Simon Bendeke var selve presten i denne historien. Altså mannen til prestefrua som kanskje ikke forsvant, Chatarina Elisabet. Siden Simon Brndeke også står oppført som .morbror til avdøde er det nærliggende å tro at Else Catrine Hoffmann er søsterdatteren til Simon Bendeke og ikke til hsnd kone. Der høres og mer fornuftig ut enn at en av de to ugifte prestedøtrene (faren til Chatarina Elisabet var og prest) skulle fått barn utenfor ekteskap en gang på 1700-tallet. Så jeg forfølger det sporet i stedet.

Det sporet fører ingensteds hen.
Jeg finner Simon Bendeke og flere kilder på hans søsken., både på My herritage og på andre sider med slektstre. Men ingen av de bærer navnet Hoffmann, og ingen av de har en datter som heter Else Cathrine.

Jeg vet at det finnes et menneske med navnet Else Cathrine Hoffmann som var arving på et skifte i 1788, som under folketellinga 1 1801 bodde på Sønsteru sammen med presteenka og søstrene hennes og som giftet seg i 1804 (Det kommer jeg tilbake til)

Etter mye søking på de slektningene jeg har navnene på finner jeg en opptegnelse på My Herritage hvor det er en femte søster til preste-enka, altså Chatarina Elisabeth født Wulff, gift Bendeke. Denne søsteren Antonette Wolff ble gift i 1755 med en Johan Friederich Hoffmann.  Antonette døde etter disse opplysningene i 1866, som er det året man antar at Else Cathrine Hoffmann ble født.  Kunne moren ha dødd i forbindelse med fødsel, og barnet vokst opp hos sin barnløse tante og onkel?  Det står ikke at hun har noen barn men det er ikke alle slektstre som fører opp alle barn som ikke er i deres egen gren..

Etter nitid søling finner jeg på siden denne siden at Johan Friedrich Hoffmann ble født den 29 april 1713 i Tyskland. Han ble gift med Nicolia Maria Mechlenburg, datter av Nils Mechlenburg og Anna Maria Griflow den 18 januar 1747 i Lier, Buskerud.
Han ble gift med Antonette Wolff, datter av Peter Henrich Wolff og Dorothea Silkenstedt, den 23 okt 1755 i Efteløt kirke, Sandsvær.
Han ble gift med Elisabeth Andrea Johannesdatter Næskill, datter av Johannes Jonsen Næskil (Kolbjørnsvik) og Berte Ellefsdatter (Kolbjørnsvik), den 6 nov 1767 i Strømsø.
Altså var faren til Else Cathrine gift tre ganger hvor Antonette Wolff, moren til Else Cathrine var kone nummer to.

Han døde den 1 juni 1779 i Strømsø, Drammen, Buskerud, 66 år gammel (“som en brav og redelig mand”). Han ble begravet den 4 juni 1779 i Strømsø, Buskerud.
Han var Tollinspektør i 1755. Han var forpaktnings-sosietets inspektør mellom 1768 og 1777 i Drammen, Buskerud.

Barn av Johan Friderich Hoffmann og Antonette Wolff var:

Peter Henrik Hoffmann ble født den 21 jan 1756 og ble døpt den 31 mai 1756. Han døde i 1757 og ble begravet den 25 jan 1757 i Strømsø.  Altså ble han begravet noen få dager etter ett års dagen sin. Merk dere også at han var oppkalt etter morfaren sin.

Senere i 1757 fikk de så et nytt barn. En sønn som også ble døpt Peter Henric Wolf Hoffmann.  Han ble døpt den 19 oktober i 1757 i Strømsø, Buskerud, og faddere var Catharine Elisabeth hr. Bendiches,  (Altså vår prestefrue som forsvant), Anna Karina Stranger, Justits-Raad Must, Prosten Hr. Wolf i Sandsver(Faren til Catharina Elisabeth og morfar til barnet som ble oppkalt etter han slik som sin avdøde bror)  Raadmand Sahm.
Peter Heric Wolff Hoffmann døde i 1766 i Strømsø 9 år gammel og ble begravet den 19 des 1766.

Dorthea Hoffmann ble født den 15 desember 1758 i Strømsø. Hun ble døpt den 21 desember 1758..Hun ble konfirmert den 1 okt 1775 i Modum av her Bendeke
Hun var bosatt Bosatt i 1788 hos herr Bendeke på Modum.
Sidn hun var konfirmert i Modum av onkelen og også bodde hos han i 1788 er det naturlig å tro at hun vokste opp der etter morens død.
Hun ble gift med Søren Henningsen Fuglberg den 6 september 1791 i Modum .
Hun og Søren Henningsen Fuglberg var ved folketellingen i 1801 bosatt i Rollag, Buskerud. Sammen med dem bodde sønnen Henning-Ulrich på 9 år og Jørgen på 7.
Hun ble i 1821 som søsterdatter, nevnt som en av arvingene etter jomfru Dorthea Lovise Wulff som døde på gården Sønsteby på Modum.  Altså arving av en av de ugifte søstrene som bodde sammen med Prestefrua som forsvant under folketellinga i 1801.
Hun lever i 1827 i Rødenes.  Dette vet vi fordi i1827 søkte daværende sogneprest i Rødenes, J. Hansteen, om at presteenken Madam. Fuglberg måtte innvilges understøttelse, noe som også ble innvilget. Hun satt med en årlig understøttelse fram til i hvertfall 1844 på gjennomsnittlig 10-12 speciedaler pr år-
Hun døde den 14 oktober1847 i Søndre Klerud, Rødenes, Østfold, 88 år gammel.

Jørgen Hoffmann var barn nummer fire.  Han ble døpt den 9 januar 1760 i Strømsø.
Han døde den 1 september 1776 i Batavia 16 år gammel. For de som ikke er så flinke i gammel geografi så var Batavia hovedstaden i Nederlandske Øst-India-
I skiftet nevnes det at han var ansatt i det Ostindiske Compagnie. Hans bo ble skiftet den 28 februar 1788 i Strømsø.  Noe som stemmer med skifteprotokollen Tove sendte meg link til i går.

Så har vi kommet til barn nummer fem.
Johan Thomas Hoffmann  ble født i 1761 i Strømsø. Han ble døpt den 10 jan 1761 i Strømsø. Han døde i 1766 og  ble begravet i Strømsø den 12 des 1766. Fem år gammel.

Barn nummer seks Johan Nicolas Hoffmann ble født i 1763 i Strømsø. Han ble døpt den 13 oktober 1763 i Strømsø, Han ble gift med Margretha Hedewig Lund, datter av sjømann Wilhelm Asmussen Lund og Dorthea Margretha Grav, den 19 des 1790 i Åbenrå, Danmark.
Han var sjømann.
Han var bosatt i Åbenrå i Danmark den 28 februar 1788 da det ble skiftet etter broren Jørgen.

Og så, endelig kommer vi til barn nummer syv og Else Catharine Hoffmann.
Hun ble født i 1765 i Strømsø. Ikke 1766 som jeg trodde ut fra antatt alder under folketellingen i 1801. Hun ble døpt den 21 des 1765 i Strømsø, og faddere var blant annet tanten Maria Wulf. En av de ugifte søstrene til Chatarina Elisabeth dere vet prestefrua.
Hun var bosatt i 1788 hos herr Bennick på Modum den 28 feb 1788. Hun oppholdt seg ved folketellingen i 1801 i Synstebøe, Modum, Hun bodde hos sin tante Catharina Elisabeth, som var blitt enke etter Hr Bendeke på Modum.

Jepp. Jeg har funnet Søsterdatteren!!! Så blir det bare å finne ut hvordan det gikk med henne videre i livet.
Det blir ett nytt innlegg.

 

 

 

 

5 kommentarer
  1. Slektsgransking er spennende! 🌸 Jeg vet ikke om du har fått greie på det, men jeg sendte litt info til din Storesøster om etterkommerne etter min oldemor (mormors mor). Hun var søster til deres oldemor, og bodde i Vikersund etter at hun ble gift. Der fikk hun 4 barn som alle fikk barn osv. Fant ikke alle, men mulig dere finner mer på MyHeritage.☺️

    1. Ja, moro at de fikk tatt turen dit, og jeg fikk så fine bilder derfra!🌸 Husker jeg også var der for mange år siden, sammen med foreldre og noen slektninger.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg